Slide 1 Slide 2 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4 Slide 5 Slide 5 Slide 5 Slide 6 Slide 6 Slide 6
Example Frame
Luidsprekerboxen bouwen

Door mijn pensioneren ben ik eindelijk toegekomen aan een lang gekoesterde hobby.


Al sinds ik in 1998 een cursus digitale signaal processing heb gevolgd leefde bij mij het idee, om dit toe te passen in luidsprekerboxen. Echter was begin deze eeuw de daarvoor benodigde hardware nog veel te groot en te duur. Maar met de introductie van de smart-phones zijn er ook processoren op de markt gekomen welke veel functionaliteit herbergen, en een grote capaciteit voor het doen van de complexe berekeningen. En dat voor een redelijke prijs.


Ik ben gestart met het opzetten van een architectuur rond de processor ESP32. En ik ben erin geslaagd een principe te implementeren wat (voor zover ik weet) uniek is. Voor kenners: ik maak gebruik van FIR-filters. Niet alleen om de functie van scheidingsfilter te implementeren, maar ook per luidspreker de correcties aan te brengen. Het FIR filter heeft een paar kleine nadelen (veel reken capaciteit vereist en enige, doch overkombare vertraging), maar daarnaast het grote voordeel dat ze een lineaire fase verschuiving leveren.


Mijn eerste ontwerp was een 3-weg systeem, waarna een 2-weg- en zelfs een 4-weg systeem volgden. Bij de laatste was de vertraging op het randje van het acceptabele.


Voor de kasten heb ik massief eiken timmerpanelen (18 mm) gebruikt. Tussenschotjes dienen voor de stevigheid van de grotere oppervlakten. Alle elektronica is ondergebracht in een apart compartiment. Aan de voorzijde zijn op de hoeken afschuiningen aangebracht om invloed van de hoeken op het spectrum (baffle-step) te reduceren. Uit esthetisch oogpunt heb ik er voor gekozen om alle drivers op het hart van de voorzijde te zetten.


Voor metingen gebruik ik de software van Arta. Voor het meten van de driver eigenschappen heb ik kubussen van 2, 6 en 15 liter gemaakt, en een meet-baffle met speciale vorm. Een hart vorm dient ervoor om de baffle-step over alle frequenties te verdelen en deze daardoor minimaal te maken. Metingen aan de complete box doe ik het liefst in de buitenlucht om zoveel mogelijk de invloed van reflecties uit te bannen.


De architectuur van het ingangscircuit en de filters is als hieronder weergegeven. En daaronder schematisch het signaalpad in de software (TS200). Voor de eindversterkers en voeding maak ik gebruik van Hypex modules.